Parket og levende miljø

Parket betragtes som høj kvalitet og særdeles ædle. Det har også et ry som en meget naturlig gulvbelægning. Hvordan parket påvirker indeklimaet og hvilke potentielle forurenende stoffer der kan være til stede i parketten kan læses i denne artikel.

Træ arbejder med fugt

Træ er et naturligt materiale. Dette får også det til at "arbejde". Det kan absorbere fugt fra luften og frigive det igen. Det udvider (den såkaldte "hævelse" af træ) og kontrakter igen ("krympning" af træ, der skaber led).

I modsætning til andre byggematerialer er træ dog afhængig af et konstant rumklima. Den såkaldte "arbejde" af træet er ikke altid ønskeligt, især ikke i de såkaldte nervøse skove, der virker meget hårde.

Disse er hovedsageligt bøg og ahorn. Eg, derimod, er meget klimabestandig og reagerer næppe på ændringer i temperatur og luftfugtighed i rummet. Desuden arbejder flerskikts parket næppe generelt.

Velvære med træ

Træ er et naturligt materiale, der sikrer et højt trivsel i beboelsesrummet. Dette skyldes særlige egenskaber:

Træningsopvarmning

Parket føles normalt varmt som de fleste trægulve. Andre typer af gulve, såsom laminat eller fliser, føler sig normalt kolde.

Naturlig stemning, rustikke udseende

Naturlige materialer er kendt for at fremme den hyggelige føler-gode faktor i dit eget hjem. Også dette kan betragtes som en positiv funktion.

Forurening

Parket kan dog være forurenet med et stort antal forurenende stoffer. De vigtigste risici kan derfor findes her.

Formaldehyd til præfabrikeret parket

Til fabriksfabrikeret parket kan lakker, der afgas formaldehyd, anvendes. Dette kan føre til hovedpine, svimmelhed, kvalme og vanskeligheder med at koncentrere sig. På længere sigt er formaldehyd mistænkt for eventuelt at forårsage kræft.

Opløsningsmidler og giftige stoffer i klæbemidler

Limet parket kan frigøre en stor mængde opløsningsmiddel. Selv med dispersionsklæbemidler kan et stort antal giftige stoffer komme ind i rumluften afhængigt af klæbestoffets sammensætning. På klæbende senge, men du kan også undvære, er det også muligt at spleje.

Visse fugemasser

Såkaldte DD-maling (Desmodur desmophen) kan frigives som såkaldte isocyanater. I tilfælde af syrehærdende maling opstår der igen en byrde af formaldehyd.

Opløsningsmiddeleksponering kan primært udløses af akryl- eller polyurethanovertræk, der udstødes i store mængder ind i rumluften. Hertil kommer aminer fra hærderen og i nogle tilfælde også forgiftning (blydrejemidler) som tilsætningsstoffer i hærdere og maling.

Biocider og træbeskyttelsesmidler

Disse stoffer kan også frigøre skadelige stoffer i luften. Deres brug er dog under alle omstændigheder uundgåelig. Ikke desto mindre bruges de ofte.

Del med venner

Forlad din kommentar