Svejsning af kobberrør

Som andre metaller kan kobber også svejses. I princippet gør det også muligt at svejses kobberrør. Imidlertid skal de meget specifikke egenskaber ved kobber og kobberlegeringer ved svejsning tages i betragtning. I den følgende artikel har vi opsummeret alt, hvad der er værd at vide om svejsning af kobberrør til dig.

Svejsning eller lodning af kobberrør?

I princippet kan kobber svejses meget godt. Afhængig af applikations- og rørtykkelser på op til 3 mm er der dog større sandsynlighed for at anvende metoder såsom lodning af kobberrør. Her skal der sondres mellem lodning og lodning af kobberrør. Afhængigt af applikationen kan det endda være, at det ikke er svejset, men et kobberrør må kun loddes.

De særlige egenskaber ved kobber under svejsning. Under svejsningen skal de termiske egenskaber tages i betragtning, dvs. ekspansion og sammentrækning ved afkøling. Derudover har kobber ligesom andre ikke-jernholdige metaller den evne at absorbere og binde gasser, når de opvarmes, som det er tilfældet med svejsning. I interaktion kan disse to effekter hurtigt føre til en ringere svejsning.

kobberlegeringer også skal behandles hver

Derfor svejsning af kobber og kobberlegeringer, herunder kobberrør, begrænset til de svejsning procedurer, som yder tilstrækkelig beskyttelse. Dette ville især følgende svejseprocesser: MIG svejsning

  • TIG svejsning elektrisk lysbuesvejsning med hånden (begrænset)
  • Den elektriske lysbuesvejsning af kobberrør

Selv den manuelle metal lysbuesvejsning illustrerer problemet ganske godt. På den ene side skal kobberet forvarmes på grund af den hurtige varmeafledning. Som følge heraf kan kun korte sømme eller små kobberarbejdstykker svejses ved hjælp af denne svejseteknik. Desuden skal svejsefyldemidlet have en fortrinsvis slaggdannende egenskab. Slaggen beskytter mod gaskobling og andre atmosfæriske påvirkninger såsom iltkontakt.

TIG og MIG svejsning af kobberrør

Derfor foretrækkes MIG og TIG svejsning til større svejseprojekter. Især kan kraftige TIG-svejsere arbejdes uden forvarmning. Dette kræver imidlertid virkelig god viden og erfaring. Svejsning med inaktive gasser (sammenlignet med aktive gasser i MAG-svejsning) fører til beskytte disse inerte gasser til atmosfærisk og ikke reagerer samtidigt på kobber.

Kontroller, at der på sammensætningen af ​​kobberlegeringer

Yderligere begrænsninger i svejsning af kobberlegeringer ved, at flerfasede kobberlegeringer kan resultere afhængigt af de anvendte legeringer. Mange kobberlegeringer er enfasede, mens blybaserede legeringer f.eks. Altid er bifasiske, da ledelsen danner sin egen fase.

Differentiering mellem enkelt- og flerfasede kobberlegeringer eller kobberrør

Enfaset metaller er betydeligt lettere at svejses. I dette tilfælde er metaller med krz-tværgitter bedre svejsbare end med hexagonalt tværgitter (htp). Ved svejsning af flerfaset metaller, for eksempel, er en kobberlegering med bly svejsning svækket af det værre at være svejset fase. Det betyder som regel mere sprøde svejsninger og en signifikant lavere kold arbejdsstyrke.

iltindholdet i kobbermaterialer

En anden vigtig faktor er iltindholdet. Især kobbermetaller, hvori den elektriske ledningsevne skal anvendes, er ret rig på oxygen og derfor mindre egnet til svejsning. I modsætning hertil har kobber til anlæg til anlæg og udstyr tendens til at have en stor andel fosfor og er meget lettere at svejses.

De vigtigste standarder for svejsning af kobberrør

For at kunne svejses kobber er overvejelsen af ​​de forskellige standarder meget vigtig. Derfor har vi her de vigtigste standarder i forbindelse med svejsning kobberrør til dig på listen:

DIN CEN / TS 13388 Oversigt over kobber og kobberlegering

  • DIN EN 1982 Kobber og kobberlegeringer,
  • afgivne metaller DIN 8552-3 svejse forberedelse, fælles udarbejdelse af kobber og kobberlegeringer, gas fusion - og lysbuesvejsning
  • DIN EN 14640 svejsning, svejsetråd, massiv tråd til smeltesvejsning af kobber og kobberlegering
  • naturligvis er reglerne langt mere omfattende. Dette er kun et lille uddrag af standarderne for svejsning af kobber og kobberlegeringer. Svejsningen af ​​kobberrør kræver således maksimal specialkundskab, og selvfølgelig er passende erfaring meget hjælpsom.

Tips & TricksOver svejsning kobber, er andre metoder som lodning eller tryk kobber rør mere almindelige. Svejsning anvendes hovedsageligt i industrielle applikationer og er af mindre betydning for forbedring af boligen på mange områder. Men hvis du rent faktisk har brug for at svejse kobberrør, anbefales det stærkt at få hjælp fra fagfolk, som også har det rigtige svejsearbejde.

Del med venner

Forlad din kommentar