Een badkamer is net zo mooi als de tegels

Tot een paar decennia geleden werd de badkamer in een huishouden vooral als een pure wasruimte voor persoonlijke hygiëne opgevat. In zelfs oudere gebouwen werden geen baden verstrekt en in veel bewaard gebleven oude gebouwen moesten ze achteraf worden ingebouwd. Dat is compleet veranderd.

Alle materialen in verschillende formaten

De tegelindustrie heeft zich ook aangepast aan de groeiende betekenis van de badkamer als woon- en leefruimte. Terwijl in de jaren zestig en zeventig de standaard nog steeds monochroom en gemarmerde tegels was, heeft het assortiment zich de laatste dertig jaar snel ontwikkeld.

De gebruikelijke keramische decors van de tegels in de badkamer waren voorzien van nieuwe optica, de hoeveelheid formaten en afmetingen van de tegels groeide en de oppervlaktestructuren gingen snel verder dan glad geglazuurd keramiek. Materialen zoals glas en natuursteen vonden steeds meer hun weg naar de wereld van tegels.

Badkamertegelmaterialen

Er zijn tegenwoordig verschillende groepen badkamertegels die qua uiterlijk, materialen, afwerking, formaat en formaat verschillen.

  • Steengoed is gebakken keramiek met een lage porositeit en wordt voornamelijk buitenshuis gebruikt, maar is ook goed geschikt in de badkamer.
  • Porseleinen aardewerk is gebakken keramiek met de laagste porositeit en waterabsorptie en is de meest voorkomende binnentegel.
  • Glastegels zijn gemaakt van doorgekleurde, transparante of enkelzijdige enkelstukken en vallen op met hun lichteffecten.
  • Natuursteentegels zoals basalt, graniet, marmer of leisteen weerspiegelen de grote verscheidenheid aan natuurlijke texturen en kleuren.
  • De oppervlakken van cementtegels zijn gevoeliger dan tegels gemaakt van andere materialen en zijn sterk afgedicht voor gebruik op de vloer.

Prijzen van de verschillende materialen

De prijsbereiken voor de afzonderlijke tegeltypes zijn verschillend, maar voor het grootste deel verplaatsen ze zich in elke materiaalgroep in één kerngebied.

  • Steengoedtegels variëren van 15 tot 50 euro per vierkante meter
  • Porseleinen aardewerk tegels kosten tussen de 20 en 60 euro per vierkante meter.
  • Glastegels verplaatsen zich meestal tussen 25 en 50 euro per vierkante meter.
  • Natuursteentegels zijn verkrijgbaar vanaf veertig euro, de prijzen zijn bovenaan geopend.
  • Cementtegels met handschilderen kosten elk tien tot honderd euro.
Tips & TricksAlle badkamertegels zijn onderhevig aan de algemene classificatie van slijtvastheid, waterabsorptie en slipweerstand.
Deel met vrienden

Laat je reactie achter